Cumpărăturile au devenit o activitate aproape cotidiană, fie că e vorba de o carte sau rochia mult visată, fie că ne aflăm la piață cumpărând fructe și legume, sau la magazinul de echipamente electronice de la colț. Totuși, riscul cel mai mare să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie apare atunci când ne aflăm într-un centru comercial. Atunci când batem culoarele aglomerate cu ochii în toate părțile și suntem ispitiți de produse frumos împachetate sau de ținute construite cu gust, tindem să uităm că avem un buget limitat și nici măcar nu ne mai întrebăm cât de util ne e produsul în realitate. De aceea, am pus cap la cap un mic ghid care să te ajute data viitoare când te afli la cumpărături.
Ghid pentru cumpărături făcute cu cap
dacă știi exact ce produse vrei să achiziționezi, pleacă cu o listă de acasă și ține-te de ea. Informează-te pe internet despre caracteristicile produsului (foarte utile sunt site-urile care îți permit să compari produse asemănătoare) și citește recenziile lăsate de alți cumpărători pentru a-ți face o idee generală. Dacă plănuiești să achiziționezi produse electronice, nu uita să le testezi în magazin, pentru a fi sigur că nivelul calității corespunde așteptărilor tale.
- dacă ai o idee vagă cu privire la produsul de care ai nevoie, dar nu știi exact ce îți dorești (de exemplu ai nevoie de o rochie de ocazie), ar fi bine să îți stabilești un buget înainte să te duci la cumpărături. Altfel, riști să fii ispitită și să cheltuiești mai mult decât ți-ai fi dorit. Nici în acest caz nu ar fi rău să te informezi online, căutând colecțiile magazinelor la care știi că vei intra. Cu siguranță îți vor sări în ochi câteva articole pe care vei vrea să le probezi dar în felul acesta, le poți exclude de la bun început pe cele care îți depășesc bugetul, fără să apuci să te atașezi emoțional de ele.
- fii la curent cu perioadele de reduceri. Dacă vrei să îți reînnoiești garderoba, studiază colecția nouă mai degrabă în scop informativ. Nu te pripi să cumperi articole abia apărute în magazin, dacă nu ai neapărată nevoie de ele. E foarte probabil ca după o perioadă să fie afișate cu reduceri de până la -50%, iar acesta e un prilej bun să economisești bani.
- fii foarte atentă la calitatea produsului. Dincolo de aspectul exterior, întreabă-te cât de rezistent e, citește eticheta cu atenție și cere părerea altcuiva atunci când nu ești sigur(ă). Eviți astfel situația în care noua ta pereche de căști se strică după numai o lună de utilizare sau bluza preferată se decolorează după două spălări. Setează-ți obiectivul de a te bucura de acel produs pentru cât mai mult timp.
- înainte să achiziționezi un produs, întrabă-te dacă ai cu adevărat nevoie de el. E în regulă să îți satisfaci mici plăceri nevinovate din când în când, dar acest lucru nu ar trebui să se transforme într-un obicei. În cazul obiectelor vestimentare, gândește-te dacă vei putea purta articolul respectiv în cel puțin trei ocazii diferite.
- păstrează chitanțele și bonurile și reține care e perioada de retur pentru fiecare produs.
Spor la cumpărături!